De necrezut: Doar 12 elevi vor învăța într-o școală reabilitată cu 500.000 de lei. Cauzele pentru care sălile vor rămâne goale

De necrezut: Doar 12 elevi vor învăța într-o școală reabilitată cu 500.000 de lei. Cauzele pentru care sălile vor rămâne goale
Publicat: 08/09/2019, 10:05

În comuna Săcelu din județul Gorj sunt trei școli, două primare și una gimnazială, la care sunt înscriși în total aproape 90 de elevi.

12 copii de vârste diferite vor învăța într-o singură clasă la Școala Primară Magherești, structură a Școlii Gimnaziale Săcelu. Unitatea de învățământ a fost distrusă în luna ianuarie a anului trecut, în urma unui incendiu, fiind cheltuită suma de aproximativ 500.000 de lei pentru reabilitare.

Tot 12 elevi vor învăța, în regim simultan, și la Școala Primară Hăiești din comună.

Autoritățile spun că una dintre cauzele pentru care sălile modernizate vor rămâne goale este plecarea în străinătate împreună cu părinții a celor care frecventau școala.

„Se diminuează din ce în ce mai mult numărul elevilor. Am avut ani când în clasa a V-a nu a fost niciun elev. La ora actuală este clasa a VII-a în care nu există elevi. De aceea s-a recurs la învățământul simultan, nu este altă variantă. Mulți au plecat în străinătate, copiii i-au urmat, au mai plecat pe la oraș, alții preferă să facă naveta la alte școli. Avem trei școli, una este deja închisă, Blahnița de Sus este închisă. Mai sunt trei școli la ora actuală: două primare și una gimnazială, I-VIII”, a declarat, corespondentului Mediafax, Gheorghe Dumitrelea, viceprimarul comunei Săcelu.

Edilul susține că toate cele trei școli din localitate au fost reabilitate, iar comasarea ar duce la degradarea clădirilor modernizate pentru elevi.

„Efectuând comasarea școlilor într-adevăr se reduce numărul cadrelor didactice, învățământul poate ar fi mai de calitate, dar ce facem cu instituțiile, școlile? Neavând activitate, dacă nu li se dă altă întrebuințare sau altceva, școlile se deteriorează și iar nu e un lucru bun. Noi material, cât de cât am stat bine în ceea ce privește combustibilul pentru încălzire. S-au făcut investiții destul de mari în școli, mai ales cea de la Magherești, unde a ars, am obținut cinci miliarde pe situații de urgență și din banii aceia s-a reconstruit. Iar la Hăiești am avut investiții de un miliard și ceva anul trecut, vă dați seama că nu puteam să recurgem la comasare, cu cât că învățământul avea o calitate superioară. Una este să faci ore cu patru clase într-o oră și una este ca fiecare profesor, fiecare clasă, să aibă profesorul ei”, a mai spus viceprimarul.

Potrivit acestuia, în cele trei școli s-au făcut în ultimii trei ani investiții de peste 1,6 milioane de lei.

La Școala Gimnazială Săcelu, principala instituție de învățământ din comună, sunt înscriși 14 copii în clasele I-IV și 24 în clasele V-VIII. Clasa a V-a va funcționa în regim simultan cu clasa a VI-a, iar în clasa a VII-a nu este niciun elev, în timp ce în clasa a VIII-a sunt 12.

„Sunt copii foarte puțini. Suntem în regim simultan, cu două clase. Limita este 12. Suntem pe linia de plutire. Mai supraviețuim. La a VIII-a avem clasa completă. Noi mergem cu 12 copii, limita, în sistemul rural nu merge cu 30. În toată școala avem 90 de copii. Avem dotări bune, dar nu avem copii. Avem școlile reabilitate, moderne, în privința aceasta stăm ok. (…) Învățământul simultan nu ajută. Niciodată nu am fost pentru cantitate, deși eu aș fi preferat să reducă numărul de copii, limita, în așa fel încât chiar șapte-opt copii să fie în regim normal. Dar la noi la școală, noi mergem în regim normal cu copiii, chiar dacă mai pierdem câteva ore, asta o facem pentru copii. Mai ales la materiile de bază: română, matematică, istorie, geografie. Chiar dacă ei figurează la simultan în acte, noi facem separat”, a precizat, pentru Mediafax, Viorel Vilău, directorul Școlii Gimnaziale Săcelu.

La Școala gimnalizială lucrează 13 profesori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
A doua recalculare a pensiilor. Are loc tot în 2024. Pensionarii, puși la plată
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?